Spiser du på følelser?
Noget af det jeg ofte møder i klinikken er kvinder, som gerne vil arbejde med deres spisevaner - stort set altid fordi de spiser for meget, og der ryger for mange kilo på efterhånden. Nogle kommer med spiseproblemerne som en del af en større problematik, hvor de bruger mig som sparringspartner - andre kommer i håbet om et quick fix med hypnose, så trangen til at spise alt for meget forsvinder.
Mønstre i spisningen
Mønstrene i spisningen kan være lidt forskellige. Nogle har en tendens til at tage for store portioner, for store mundfulde og spise for hurtigt, så der ryger for meget mad ned. Andre kan opleve en pludselig og meget voldsom trang til at spise fx chokolade, slik eller brød.
Jeg har haft flere, der beskriver trangen som fuldstændig overvældende - at den nærmest tvinger dem ud i køkkenskabene (eller hvor slikket nu bliver gemt) og tvinger dem til at ribbe alt, hvad der nu er at spise af sødt.
Hvor kommer det fra?
Spisemønstrene skabes som hovedregel i barndommen. Både i samværet med familien, men mange af de uhensigtsmæssige spisemønstre er opstået, når man har været alene som en måde at tackle svære følelser på som ked-af-det-hed, ensomhed og skam. Hvis jeg arbejder med sukkertrangen i hypnose sammen med klienterne, kan nogle få direkte forbindelse tilbage til minder fra barndommen, og det er ikke søde historier, som dukker op, tværtimod!
Det er følelser af stor ensomhed og håbløshed. Mobning er ofte en del af historien, alternativt har der som regel været et vanskeligt forhold til ens mor/ forældre, hvor de ikke har kunnet give den omsorg og kærlighed, som et barn har brug for for at udvikle sig til et harmonisk trygt menneske. Slik eller chokolade har fungeret som trøst for at lappe på tomheden indeni.
Fysisk sult og følelsesmæssig sult
Julia Buckroyd har skrevet en spændende bog, som jeg faldt over på biblioteket: "Forstå dine spisevaner". Heri behandler hun forskellige spiseforstyrrelser og skriver om årsagen bag dem, både når man spiser for lidt og for meget. Hun skriver om hverdagssituationer, hvor vi bruger mad som led i trøst eller kontrol, når alt andet føles som kaos.
Buckroyd skriver: "Der er stor sammenhæng mellem at føle sig fysisk mæt/ sulten og følelsesmæssig mæt/ sulten. Faktisk er denne sammenhæng så tæt, at mange mennesker ikke kan skelne mellem dem. Vi kan simpelthen ikke mærke forskel mellem følelsesmæssig smerte og sultfornemmelsen; vi kan ikke mærke forskel mellem at fornægte vores fysiske sult og vores følelsesmæssige tomhed. Vi spiser for at fylde det hul, vi har i sjælen" (s. 157).
Virker hypnose på overspisningen/ sukkertrangen?
En del kommer i klinikken en enkelt gang for at sætte en stopper for sukkertrangen. Den effekt kan man få bare ved en enkelt gang simpel hypnose, hvor vi ikke går ind og 'roder' i fortiden.
Men effekten holder ikke evigt - for nogen kan den holde en uge - hos andre længere tid. En enkelt hypnose kan være god til at skyde gang i en livsstilændring, men man skal som regel selv gøre noget arbejde for at kunne holde fast i de gode takter.
Min anbefaling er, at man også får set nærmere på, hvor ens spisetrang kommer fra - og hvad den er udtryk for. Skal man skabe permanente forandringer, er der behov for at arbejde med, hvordan man tackler udfordringer og stress - og der skal simpelthen arbejdes med at blive bedre til at drage omsorg for sig selv. Den lille pige, som føler sig så tom indeni - hun skal næres og have at vide, at hun er god nok - ellers bliver hun ved med at larme og skrige på mere sukker!
Har du lyst til at vide mere om emnet, så se Dr. Gabor Maté, canadisk læge, tale om hvordan madafhængighed opstår ud af barndomstraumer her: https://www.youtube.com/watch?v=UQRIwtC-wuM&sns=em
Lyst til at følge med?
Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.
OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden