Hiv din hjerne op af bekymringshullet

angst depression hjernetræning stress

Når angst eller depression griber vores hjerner, så kan et af tegnene være, at vi begynder at bekymre os. Jeg har selv en bekymret åre – og jeg kender det lidt for godt, når klienterne overfor mig fortæller, hvordan de kan gå i selvsving af bekymring.

Bekymringer skal fortrænges med glæde

Jeg havde for nylig en session med en klient, som havde fået det markant bedre ift. sit bekymringsniveau efter at have trænet med en hypnose, som vi lavede for nogle måneder siden. Hypnosen gik ud på at få fat på de gode minder – gamle oplevelser, som havde givet hende glæde.

Som hun udtrykte det, så var det, da hun kom første gang, som om bekymringerne havde fået overdøvet alle de gode erfaringer fra livet, som hun faktisk havde. Bekymringerne havde fået trukket hende langt ned i et sort hul, hvor der ingen udveje var.

Men hypnosen gav hende håb. Ved træning med den hver eneste dag fik hun fundet frem til oplevelser, som modbeviste det, bekymringerne fortalte hende: ”Alt håb er ude”. Og ganske hurtigt oplevede hun, at de gode minder blev flere og flere – at det blev nemmere og nemmere at finde dem frem fra ’arkivet’.

Langsomt og sikkert kunne hun mærke, hvordan hun med større og større kraft kunne holde fast i, at der var masser af erfaringer i hendes liv, som viste hende, at hun nok skulle klare sig. At hun ville komme op igen af hullet og finde tilbage til sig selv, som den hun kendte fra før, hun faldt i hullet.

Og nu sad hun der foran mig og var glad. Hun var på vej tilbage på arbejdet igen med en tro på, at det nok skal gå.

Vores hjerne skal trænes, hvis vi skal op af hullet

For mig er hypnose træning af hjernen. Når hjernen er faldet i et sort hul, så buldrer den afsted i det samme tankespor. Rent neurologisk så bliver det samme netværk aktiveret igen og igen. Og jo mere vi bruger et bestemt netværk i hjernen, jo stærkere bliver det. Vi træner på den måde bare angsten og bekymringen endnu stærkere.

Det er min erfaring, at vi kan stoppe denne ’kapring’ af hjernen ved at gå kontra og sætte gang i de positive følelser, vække glæden og taknemmeligheden. Og at det ikke bare er noget vi kan beslutte os for og tænke os til. Det er ikke nemt at tvinge hjernen til at tænke positivt, når man er langt nede. Det kan være meget nemmere at aktivere positive følelser via dejlige minder, og så lade følelserne påvirke tankerne.

Den hjernemæssige forklaring

Hjernemæssigt har vi langt flere forbindelsesveje, hvor signalerne bevæger sig inde fra vores følelseshjerne (det limbiske system) og ud til vores frontallapper (tankerne), end vi har den anden vej. Det betyder i praksis, at det er langt sværere at påvirke følelserne med tankerne, end det er at påvirke tankerne med følelserne. At tale en angst og bekymring til ro er faktisk en ret svær opgave! 

Når man er ramt af stress, angst eller depression, så lukker hjernen af for flere af de forbindelser, som går fra frontallapperne ind til det limbiske system og så bliver det ENDNU sværere at tale sig selv til fornuft med gode tanker.

Vi skal anerkende, at vores følelser er langt stærkere end vores tanker - og vi skal lære at bruge denne viden. At stimulere følelserne til at skabe lindring og forandring, når de bekymrede følelser og dermed tanker har fået overmagten. Hypnosen er en fantastisk metode til netop dette.

 

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden